Reportage (in het Fries) op omrop Fryslân over Hoarding

06-01-2019

Het verzamelen van spullen en het niet weg kunnen doen van spullen die ons dierbaar zijn doen wij mensen allemaal. Ik begeleid en adviseer alleen mensen, soms alleen en soms in samenwerking met behandelaren, die problemen ervaren met spullenin hun dageljkse leven. Als de eigen veiligheid of die van de omgeving in het gedrang komt hierdoor, kan er sprake zijn van hoarding. Om een idee te krijgen wat ik als organizer dan doe, wordt in deze reportage goed verwoord door een collega van Limor Jeanet Regnerus:

 

Op zondag 6 januari was in de radio uitzending van Buro de Vries een reportage over hoarding (duurt een half uur).

Der komme hieltyd mear ’hoarders’ yn ús lân. Hoarders binne minsken dy’t net, of hiel min, harren guod fuort dwaan kinne en hûs en hiem faak fol stean ha. Sûnt 2013 wurdt dizze stoarnis as in offisjele stoarnis erkend. Neffens psycholooch Irma van Steijn kin hoarding net genêzen wurde, mar kinne de minsken wol goed holpen wurde. Jeanet Regnerus is in helpferlienster dy’t har mei dizze problematyk dwaande hâldt. It Buro gie mei Jeanet mei doe’t se op hûsbesite wie by Wopke.

 

Wopke syn hûs stiet fol mei guod: ”Ik wol ek wol geryflik wenje”. Klik hieronder om naar de reportage te kunnen luisten:

! let op, dit kan alleen op je pc/laptop, niet te beluisteren via mobiel. 

hoarding plaatje hoarding plaatje